FAQ

Zašto moram da dostavim lični identifikacioni broj kako bih dobio/la novac?

JMBG je potreban da bi se isplata prijavila Finansijskoj upravi i za plaćanje poreza na prihod. Porez na prihod u potpunosti isplaćuje naša kompanija.

Kako dobijam novac za svoje poene od upitnika?

Kako biste zamenili poene za novac, kada imate barem 1000 poena, neophodno je da zahtevate isplatu sa svoj naloga (kliknite na dugme "zahtevaj isplatu" na desnoj strani pri dnu stranice).

Za prvu isplatu morate da popunite i sačuvate neophodne podatke za bankovni transfer. Ovi podaci će biti sačuvani na Vašem nalogu i ukoliko se dese bilo kakve izmene (promena broja telefona, promena bankovnog računa itd.), morate da ih ažurirate pre zahteva isplate kako biste dobili novac.

Isplata se vrši putem bankovnog transfera i stoga treba da nam pružite sledeće informacije:

 • Prezime
 • Ime
 • JMBG
 • Adresa
 • Broj telefona
 • IBAN račun (tekući račun otvoren u nacionalnoj valuti)
 • Banka

Gore navedeni podaci moraju biti uneti direktno u Vaš Daedalus Online nalog kako bi isplata bila izvršena. Isplata će biti izvršena u lokalnoj valuti oko 15. u mesecu.

 

IBAN mora da sadrži 24 karaktera, ispisan velikim slovima i bez razmaka.

 

Izostanak podataka neophodnih za bankovni transfer ili neispravnost podataka će automatski dovesti do odlaganja isplate za sledeći mesec i nakon što su ovi podaci ispravljeni ili upotpunjeni.

Koliko je prošlo otkako sam tražio/la promenu poena u novac?

Isplate će se izvršavati oko 15. svakog meseca osobama koje su poslale zahtev za menjanje poena u novac tokom prethodnog meseca.

Izostanak podataka neophodnih za bankovni transfer ili neispravnost podataka će automatski dovesti do odlaganja isplate za sledeći mesec i nakon što su ovi podaci ispravljeni ili upotpunjeni.

Kada se poeni za isplatu ažuriraju?

Poeni se uvek ažuriraju tek nakon što se uverimo da je isplata uspešno izvršena, nakon 25. u mesecu.

Da li moram da zahtevam novac kada dostignem 1000 poena?

Novac možete dobiti tek nakon što se dostigli granicu od 1000 poena.

Ipak, možete sačekati da zaradite više poena i tražiti isplatu kada god Vam to odgovara.

Šta mogu da uradim ukoliko zaboravim lozinku?

Možete resetovati lozinku tako što ćete pratiti sledeće korake:

 1. Idite na https://www.daedalusonline.eu/members-signin.php;
 2. Kliknite na " Lost password?"
 3. Popunite svoje korisničko ime/email i kliknite na " Send activation link "
 4. Kliknite na link u emailu koji ste primili;
 5. Napišite i potvrdite novu lozinku, kliknite na " Change password ";
 6. Sledeći put kada se prijavite na svoj nalog, moći ćete da koristite novu lozinku.
Šta mogu da uradim ukoliko zaboravim korisničko ime?

U većini slučajeva korisničko ime je isto kao email adresa.

Ukoliko nije, molimo Vas da nam pišete na: survey_rs@daedalusonline.eu.

Kako da promenim email – korisničko ime?

Za promenu Vaše email adrese, kao i Vašeg korisničkog imena, pratite korake ispod:

 1. Idite na https://www.daedalusonline.eu/members-signin.php;
 2. Popunite email adresu pod kojom ste trenutno registrovani i Vašu lozinku kako biste se prijavili;
 3. U sekciji "opšte informacije" možete da popunite polja " new email " i " rewrite email ";
 4. Pritisnite dugme " save email ";

Prilikom sledeće prijave moći ćete da koristite novi email unesen gore navedenim koracima.

Koliko često dobijam pozive na upitnik?

Pozivi na upitnike se šalju putem emaila/aplikacije ljudima koji ispunjavaju određene kriterijume koje određuje klijent. Nismo u mogućnosti da odredimo učestalost dobijanja poziva na upitnike, ali budite sigurni da ćemo Vam ih slati kada god je to odgovarajuće. Nemojte da propusite godišnji upitnik za ažuriranje podataka jer on povećava šansu da ćete dobiti više poziva i, pre svega, više poziva na upitnike koji odgovaraju Vašem profilu.

Pozivi takođe mogu da završe u Vašem SPAM folderu, stoga Vas molimo da proveravate Vaš SPAM folder redovno kako biste bili sigurni da niste propustili priliku da učestvujete u upitnicima. Možete da podesite svoj email kako ne bise primali pozive u SPAM folderu i da sačuvate email adresu survey_rs@daedalusonline.eu u svoj adresar, među svoje kontakte. Ukoliko Vam je potrebna podrška da biste sačuvali našu adresu u Vaš adresar, pošaljite nam email i naći ćemo najbolji metod čuvanja adrese za domen koji koristite.

Zašto ne dobijam više poziva za upitnike?

Pozivi za upitnike se šalju osobama koje ispunjavaju određene kriterijume koje određuje klijent. Ne možemo da garantujemo da ćete dobiti određeni broj poziva za upitnike u određenom vremenskom periodu.

Takođe je moguće da dobijate mali broj poziva zato što nemamo dovoljno podataka o Vama.

Molimo Vas da popunite podatke u prijemnom upitniku i u upitniku za ažuriranje podataka tačno, i da nas obavestite kada se ovi podaci promene. Upitnik za ažuriranje podataka se sprovodi jednom godišnje između juna i septembra.

Koliko poena dobijam za popunjavanje upitnika?

Za svaki popunjeni upitnik, osoba koja ga je popunila dobija određeni broj poena, u zavisnosti od dužine i težine upitnika. U svakom pozivu za učestvovanje u upitniku naći ćete informacije o dužini upitnika, krajnjem roku za popunjavanje i broju poena koji se dobijaju za popunjavanje celog ili dela upitnika.

Kako mogu da zatvorim svoj nalog / da se odjavim?

Ako želite da se odjavite, možete da pošaljete email na survey_rs@daedalusonline.eu sa naslovom "odjava" (unsubscribe). Molimo Vas da sačekate 5 radnih dana kako bi Vaši podaci bili u potpunosti izbrisani iz naše baze podataka.

Mogu li da imam više od jednog Daedalus Online naloga?

Svaka osoba ima pravo da se pridruži Daedalus Online zajednici sa jednom email adresom.

Ukoliko se pokaže da jedna osoba ima više naloga, Daedalus New Media Research ima pravo da deaktivira naloge te osobe bez prethodne najave.

Da li dobijam poene za upućivanje prijatelja?

Poene za upućivanje i registraciju dobijate samo kada je u toku kampanja za preporuku prijatelja. Kada god počne takva kampanja uvek ćemo Vam poslati email. Kampanje za upućivanje prijatelja sprovode se dva puta godišnje.

Može li moj nalog da bude zatvoren bez mog znanja i odobrenja?

Ukoliko se pokaže da jedna osoba ima više naloga, Daedalus New Media Research ima pravo da deaktivira naloge te osobe bez prethodne najave.

Kako bi mogla da garantuje kvalitet statističkih analiza isporučenih klijentima, kompanija Daedalus New Media Research periodično analizira da li postoje ljudi koji pružaju neodgovarajuće odgovore prilikom popunjavanja upitnika, kao što su nepristojan jezik, previše brzi odgovori koji ukazuju da pitanje nije ni pročitano itd. Ukoliko se pokaže da su ovakvi postupci u sukobu sa Pravilima Zajednice, Daedalus New Media Research ima pravo da obriše ispitanika iz baze podataka bez prethodnog upozorenja i bez opravdavanja svoje odluke.

Koje su teme upitnika koje ču primati?

Upitnici se bave temama kao što su testiranje proizvoda, testiranje TV reklama, lansiranje novih proizvoda i merenje zadovoljstva kupacama proizvodom/uslugom. Vaši odgovori će biti od pomoći da se pomenuti proizvodi/usluge razviju i unaprede.

Mogu li da dobijem primer upitnika pre nego što se registrujem?

Upitnici će biti slani samo ispitanicima registrovanim u Daedalus Online zajednici. Ne postoje primeri upitnika koje možete da popunite. Svaki upitnik koji naši ispitanici dobiju na svoj email je pravi poziv za online istraživanje tržišta i odgovori mogu da utiču na budućnost tržišta i pomažu proizvođačima da donesu odluke.

Da li popunjavanje upitnika može rezultovati otkrivanjem mojih ličnih podataka?

Naši klijenti ili treća lica/kompanije ne dobijaju Vaše lične podatke.  Odgovori u upitnicima su depersonalizovani, a potom statistički obrađeni.

Zašto se upitnik zatvorio nakon prvog pitanja o mom profilu?

Upitnik može da se zatvori nakon prvih demografskih pitanja ukoliko ne odgovarate profilu koji nam je potreban. Pozivi za upitnike se baziranu na demografskim informacijama koje ste popunili kada ste se pridružili zajednici i/ili ih ažurirali. Na primer: tražimo ispitanika iz grada sa preko 50.000 stanovnika, životne dobi između 35 i 45 godina, kako bismo saznali njihovo mišljenje o karakteristikama FORD automobila.  Dobićete poziv za učestvovanje ako ste iz grada sa preko 50.000 stanovnika i uklapate se u traženu životnu dob, ali ako niste vozač FORD-a, nego neke druge marke, ne odgovarate profilu jer nam je potrebno mišljenje onih ispitanika koji voze FORD i detaljno znaju njegove karakteristike. U tom slučaju ćete dobiti 20 poena kao naknadu za vreme koje ste potrošili da odgovorite na kvalifikaciona pitanja. To je samo jedan primer zašto dobijate pozive za upitnike iako možda niste kvalifikovani da ih popunite do kraja.

Mogu li da popunim upitnik iz inostranstva?

Većinu upitnika nije moguće završiti kada ste izvan teritorije na kojoj ste registrovani.

Upitnike je moguće završiti samo iz zemlje u kojoj ste registrovani. Svaka zemlja ima drugačije proizvode i usluge ili su u pitanju isti proizvodi koji se razlikuju po kvalitetu, ponašanju, ceni čak i kada su u međunarodnoj cirkulaciji, stoga je važno da odgovarate na upitnike samo kada ste na teritoriji zemlje u kojoj ste registrovani.

Mogu li da prekinem i posle se vratim popunjavanju upitnika?

U većini slučajeva, upitnicima razumne dužine moguće je pristupiti samo jednom. Za veliki broj upitnika dužeg trajanja postoji mogućnost prekida i ponovnog pristupa, međutim to je uvek naglašeno u pozivnom pismu.

Takođe, nemojte koristiti tastaturu ili neko drugo dugme kao što je (nazad) ukoliko to u upitniku nije jasno naglašeno jer rizikujete da ga prekinete nakon čega nećete moći da mu ponovo pristupite, čime gubite mogućnost da dobijete poene za delimično ili potpuno popunjavanje upitnika.

Zašto su mi poeni oduzeti nakon potpunog popunjavanja ankete?

Izmena/povlačenje već ažuriranih poena može biti izvršena kada se nakon zatvaranja studije sprovedu manuelne provere kvaliteta dobijenih podataka i uoče nepravilnosti kao što su kontradiktorni odgovori, izostanak odgovora na otvorena pitanja, nedoslednost itd.

Šta da radim kada vidim grešku prilikom pristupanja ili tokom popunjavanja upitnika?

Žao nam je što doživljavate takve probleme koji Vas sprečavaju u završavanju upitnika, uvek radimo na unapređenju procesa popunjavanja.

Molimo Vas da zabeležite snimak ekrana sa prikazanom greškom i pošaljete nam ga emailom sa nekim detaljima: kada se greška pojavila (na početku, tokom ili na kraju upitnika), da li se pojavila nakon netipičnog koraka, ili bilo koje druge detalje koji će tehničkom timu biti od pomoći da reše problem koji se pojavio.  Greške ne mogu uvek biti rešene tokom sakupljanja podataka, ali Vaša prijava uvek može da služi kao primer kako ne bi došlo do problema prilikom narednih upitnika. Veliki deo upitnika izrađuju klijenti za koje se podaci prikupljaju, stoga Daedalus Online ne može da učestvuje u preuzimanju odgovornosti i rešavanju grešaka do kojih je došlo.

Zašto dobijam poziv na dan kada upitnik ističe/ Zašto se upitnik zatvara pre krajnjeg roka navedenog u pozivu?

Šaljemo broj poziva veći nego što nam je neophodan jer neće svako ko primi poziv popuniti upitnik ili se neće kvalifikovati za svaki upitnik, dok je krajnji rok postavljen u odnosu na potrebe klijenta. Ukoliko je odaziv na upitnik veći od proračunatog pre slanja poziva, a na osnovu ranijih upitnika, onda će se upitnik zatvoriti pre krajnjeg roka naznačenog u pozivnom pismu. Nažalost, to ne možemo da kontrolišemo jer zavisi od ispitanika, te stoga ne možemo napisati tačno vreme zatvaranja upitnika, kao što su to od nas ranije tražili. Postoje i studije u kojima je neophodan fiksni broj popunjenih upitnika dnevno, i kada se taj broj dostigne, upitnik se pauzira do dana napisanog na prozoru koji se prikazuje nakon klika na link, pa se upitniku može ponovo pristupiti na navedeni datum.

Zašto sam primio poruku koja kaže da neću dobiti poene?

Razlozi za ukidanje dodele poena su ili popunjavanje upitnika znatno brže od prosečnog trajanja izračunatog prilikom testiranja upitnika. Prosečno trajanje upitnika se, između ostalog, računa kako bismo utvrdili da li su ispitanici pročitali pitanja pre nego što su dali odgovor.  Drugi razlog su kontradiktorni ili nepostojeći odgovori na otvorena pitanja.  U svim slučajima ukidanje dodele poena zasniva se na kvalitetu, a nevažeći upitnici moraju biti vraćeni.

Zašto sam dobio manje poena nego što je navedeno u pozivu za upitnik?

Ukoliko ste dobili minimalni broj poena (20), ili niste ispunili karakteristike koje zahteva klijent (ne odgovarate profilu koji se traži) ili je maksimalni limit popunjenih upitnika koji odgovaraju Vašem profilu već dostignut.

Zašto se poeni ne ažuriraju odmah nakon završavanja upitnika?

Poeni za određene upitnike mogu da budu ažurirani na Vašem nalog nakon zatvaranja upitnika i sakupljanja finalnih podataka. U nekim slučajima čekanje može da traje nekoliko dana ili, ređe, do dve sedmice.

Šta mogu da uradim ako tokom popunjavanja upitnika shvatim da ne odgovara mojim principima i vrednostima?

Ukoliko upitnik ne odgovara Vašim principima i vrednostima ili smatrate da se bavi društvenom situacijom u kojoj se osećate neprijatno da odgovorite, imate puno pravo da odbijete da ga završite do kraja, jer je učestvovanje dobrovoljno. Ukoliko smatrate da će to biti korisno, možete da nam pošaljete email sa Vašim mišljenjem ili savetom i ako je Vaša primedba relevantna za istraživanje i pristup ispitanicima, prosledićemo je klijentu. Obratite pažnju da se u slučaju obustave upitnika pre završavanja upitnika poeni gube i neće biti ažurirani.

Šta se desi ako ne uspem da odgovorim na sve upitnike koje primim?

Drago nam je svaki put kada prihvatite naš poziv da popunite upitnik, ali niste u obavezi da odgovorite na svaki poziv koji dobijete. Možete da popunjavate upitnike kada imate vremena, učestvovanje je dobrovoljno.  Vi odlučujete kada i da li želite da odgovorite na upitnike.

Ipak, važno je da imate u vidu da dugi period neaktivnosti može dovesti do zatvaranja Vašeg naloga. Ukoliko u proteklih 6 meseci niste odgovorili ni na jedan poziv za upitnik, Vaš nalog može biti zatvoren dok ne budete u mogućnosti da se vratite popunjavanju.